Naslovnica Novosti Iz medija: Domaća tvrtka Elcor d.o.o pustila u pogon fotonaponsku elektranu MK Hodovo 1
Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder galerija_solar is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Iz medija: Domaća tvrtka Elcor d.o.o pustila u pogon fotonaponsku elektranu MK Hodovo 1

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galerija_solar is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Capture Custom

Veseli činjenica što se domaće tvrtke osim kao investitori i vlastitim znanjima kao izvođači uključuju u izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana. Tako je tvrtka Elcor d.o.o. Elektrotehnički inženjering iz Gruda krajem prosinca 2012. završila radove na fotonaponskoj elektrani MK HODOVO 1 (Stolac) snage 150 kWp i pustila je u probni rad. Kako navode iz ove tvrtke, očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 190.000 kWh.

 

 

Inače, Elcor d.o.o. je elektranu projektirao, isporučio cjelokupnu opremu i izgradio za investitora MK GROUP d.o.o. Stolac. Sama elektrana se prostire na 3.300 m² i ima 636 fotonaponskih modula snage 235 Wp montiranih na konstrukciju posebno dizajniranu kako bi izdržala udare bure. Moduli su spojeni na  invertere tvrtke Power-One (SAD), koji istosmjerni sustav napona i struja pretvaraju u trofazni izmjenični sustav sukladno europskoj normi za kvalitetu električne energije EN 50160. Razvodni ormari proizvodnje Elcor d.o.o su bazirani na Siemens komponentama. Elektrana funkcionira prema projektiranim vrijednostima i očekivanjima. Rad elektrane se prati komunikacijskim sustavom baziranom na Power-One tehnologiji sa GSM/GPRS modemom M2M. Komunikacija omogućuje upravljanje elektranom, praćenje svih energetskih parametara rada i pogonskih događaja. Inače, Elcor d.o.o. je ekskluzivni zastupnik kompanije Power-One na području BiH.

 

{gallery cols=2 alignment=center}galerija_solar{/gallery} 

 

"Već dvije godine radimo u ovoj oblasti. Zadovoljni smo činjenicom da smo ovu elektranu izgradili na principu ''ključ u ruke''. Prednosti ovakvog načina su višestruke, a najvažnije su kvaliteta realizacije projekta i smanjenje troškova za samog investitora. Ovaj projekt nam je omogućio značajnu poziciju na području obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini, te ostvarivanje partnerskih odnosa sa vodećim svjetskim kompanijama u ovoj oblasti, koje uz suradnju s nama očekuju prodor na tržište ove regije. Sigurni smo kako ćemo uz vlastiti trud i znanje, te uz partnerstvo sa našim dobavljačima, izgraditi i znatno veće objekte. Posebno se ponosimo činjenicom da možemo ponuditi široku lepezu usluga što uključuje sljedeće segmente: idejni, glavni i izvedbeni projekt, studiju izvodljivosti, nabavku i isporuku glavnih komponenti fotonaponske elektrane, izgradnju elektrane, puštanje u pogon, mjerenje utjecaja fotonaponske elektrane na distributivni sustav, nadzor elektrane kao i održavanje elektrane.  Nadamo se kako će Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji je sada u fazi prijedloga, omogućiti jednostavniju proceduru dobivanja potrebnih dozvola, posebno za elektrane male snage koje se mogu izgraditi na obiteljskim kućama. Energija iz fotonaponskih izvora je budućnost, unatoč sveprisutnim otporima onih koji „brinu“ za kupce električne energije. Osim toga ovaj oblik energije ima i vrlo značajne ekološke učinke. Mi ćemo nastaviti djelovati u tom smjeru", naglasili su iz tvrtke Elcor.

 

Trenutačno, Elcor d.o.o. Grude je na razne načine uključen u više projekata za izgradnju fotonaponskih elektrana u BiH i Hrvatskoj. Ova dinamična uspješna tvrtka, koja zapošljava mlade stručne ljude, za tu namjenu posjeduje i licencu Federalnog ministarstva prostornog uređenja za projektiranje fotonaponskih elektrana.


Izvor: ekapija

siemens   ABB 


 1355667310 facebook  1355668371 linkedin                                   logo white es-system

Kontaktirajte nas

Adresa:

Telefon:

Fax:

E-mail:

Dr. F. Tuđmana 88, Grude 88340, BiH
+387 39 661 481 / 661 868
+387 39 662 582
elcor@elcor.ba