Naslovnica Novosti Puštena u pogon fotonaponska elektrana “VELIKO SUNCE 1” snage 150 kWp u Stocu
Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder galerija_sunce is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Puštena u pogon fotonaponska elektrana “VELIKO SUNCE 1” snage 150 kWp u Stocu

[sigplus] Critical error: Image gallery folder galerija_sunce is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

fotonaponska elektrana veliko sunce stolac 2Tvrtka ELCOR d.o.o. elektrotehnički inženjering iz Gruda je krajem lipnja 2013. pustila u pogon fotonaponsku elektranu “VELIKO SUNCE 1” snage 150 kWp. Kako navode iz ove tvrtke, očekivana godišnja proizvodnja elektrane je oko 200.000 kWh.Sama lokacija elektrane je u gospodarskoj zoni Hodovo, općina Stolac. .Na taj način gospodarska zona Hodovo se pokazala kao najpovoljnije okruženje u Bosni i Hercegovini za ovakav vid investicija. Puno tome doprinosi otvorenost prema investitorima od strane općine Stolac.

Ovo je druga elektrana koju je u potpunosti izgradilo ovo poduzeće na principu ‘’ključ u ruke’’ te se na taj način još snažnije pozicioniralno na tržištu obnovljivih izvora koje je tek u začetku. Elcor d.o.o je sudjelovao na još nekoliko izgrađenih projekata.

{gallery cols=2 alignment=center}galerija_sunce{/gallery}
 
Sama elektrana se prostire na približno 3000 m² i ima 576 fotonaponskih modula snage 260 Wp proizvođača Trina. Moduli su spojeni na  invertere tvrtke Power-One (SAD), tip 27.6-S2X, koji istosmjerni sustav napona i struja pretvaraju u trofazni izmjenični sustav sukladno europskoj normi za kvalitetu električne energije EN 50160.  Inverteri imaju visoku učinkovitost i stupanj zaštite IP65. Zbog visokog stupnja zaštite invertere je moguće instalirati na otvorenom prostoru i što bliže fotonaponskim modulima čime se smanjuju gubici u elektrani.

Razvodni ormari proizvodnje Elcor d.o.o su bazirani na Siemens komponentama. Elektrana funkcionira prema projektiranim vrijednostima i očekivanjima. Rad elektrane se prati komunikacijskim sustavom baziranom na Power-One tehnologiji sa GSM/GPRS modemom M2M. Komunikacija omogućuje upravljanje elektranom, praćenje svih energetskih parametara rada i pogonskih događaja. Inače, Elcor d.o.o. je ekskluzivni zastupnik kompanije Power-One na području BiH.

siemens   ABB 


 1355667310 facebook  1355668371 linkedin                                   logo white es-system

Kontaktirajte nas

Adresa:

Telefon:

Fax:

E-mail:

Dr. F. Tuđmana 88, Grude 88340, BiH
+387 39 661 481 / 661 868
+387 39 662 582
elcor@elcor.ba